Miljö eller solsemester på Bahamas

Tio procent av Sveriges samlade utsläpp av koldioxid kommer från turismen. Det är dubbelt så mycket som från turismen i världen som helhet, som står för 5 procent enligt UNWTO (FN-organet World Tourism Organization). … Det stora problemet är flyget. Drygt en tredjedel av turismens klimatutsläpp beror på flygresorna och de spås öka i takt med att fler flyger.”

Ur: Svenska Dagbladet, Svenska turister dyra för miljön, Susanna Baltscheffsky, 2007. HÄR kan du läsa hela artikeln. 20140621_120711.jpg

På senaste tiden har jag funderat mycket kring hur ett miljötänk ska gå ihop med dagens hets kring resande. Miljöfrågan är den absolut viktigaste just nu, om vi vill ha en planet kvar att bo på. Därför måste vi leva en hållbar livsstil. Alla pratar om att vi bör äta vegetariskt och ekologiskt, åka kollektivt, köra elbilar, konsumera vettigt, återanvända och källsortera. Allt detta är såklart jättebra.

Men det verkar inte vara någon som vill prata om resandet. Det lämnas utanför samtalet och verkar medvetet glömmas bort. Som om vi bara kan skippa den delen, för att det är så himla kul att resa!

Som ung är målet att resa jorden runt och upptäcka exotiska länder. Instagram-flödet ska svämma över av tropiska stränder, äventyrliga bergklättringar och coola städer. Medans idealet hos en småbarnsfamilj är att åka till Thailand varje vinter på all inclusive och bättra på brännan. För trygga, rika, och fredliga Sverige duger ju inte året om.

När jag gick i gymnasiet så pratade vi jättemycket om miljön, och hur viktigt det är att leva en hållbar livsstil. Samtidigt tog mina lärare med alla treor på en studieresa varje år, till länder på andra sidan jorden. Vilka signaler skickar det? Att vi som bor i västvärlden har hela jorden till vårt förfogande, att den är vår att njuta av, oavsett konsekvenserna? Ja, dessa studieresor är lärorika och givande. Men är det verkligen rätt att flyga fram och tillbaka över jorden, bara för att vi vill? Jag vet faktiskt inte.

Jag har själv hunnit resa en del. Men jag vet inte hur jag ska tänka i den här frågan. För jag tycker ju, precis som alla andra, om att resa. Vad tycker ni? Kan man med gott samvete åka på solsemester till Bahamas eller måste man tänka om?

2 reaktioner till “Miljö eller solsemester på Bahamas

 1. Bra att du tar upp detta viktiga ämne!
  Jag tycker att man bör tänka till innan man bokar en semester på andra sidan jordklotet. Åtminstone att man kanske bara åker någon gång per år eller vartannat år…
  Fast å andra sidan, en bilsemester är inte heller helt miljövänligt.
  I mitt jobb åker vi ofta på konferenser i Stockholm. Då tar vi nästan alltid tåget och tar hellre en extra hotellnatt än flyger tidigt på morgonen. Det tycker jag är bra!

  Gillad av 1 person

  1. Jaa precis, kanske tänka kring hur man reser, lågbudjetflyg ska t.ex vara sämre och all-inclusive är inte heller bra för landet man reser till.
   Låter jättebra, tåg ska ju vara det bästa resesättet! 🙂
   Tack för bra tips och feedback!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s