Man måste vara modig

Föreställ dig att du sitter i en bil och kör. Du vet vart du vill köra. Du har målet framför dig. Problemet är att det sitter en obehaglig, jobbig, och hysterisk person i baksätet. Personen skriker åt dig att: ”STANNA! SVÄNG AV VÄGEN! STOPP! DET HÄR KOMMER SLUTA ILLA ANNARS!”. Det är ett konstant skrikande som aldrig slutar. Du tappar fokus. Du blir rädd. Du överväger att stanna bilen, vända om och åka hem. Det kanske är säkrast så. För hur ska du kunna ignorera personen i baksätet? 

Det här är en beskrivning av hur det är att leva med kronisk smärta. Personen i baksätet är smärtan. Den är alltid närvarande, och försöker stoppa en från att göra det man vill. Från att göra det som är roligt och utmanande. Om jag alltid skulle lyssna på min ”gubbe i baksätet”, skulle jag bara ligga i sängen hela dagarna. Visst, jag skulle vara trygg och inte utsätta mig för mer smärta än nödvändigt. Men är det så man vill leva? Det onda finns ju där. Den går inte att trolla bort. Tricket är att försöka acceptera gubben i baksätet som sitter och skriker. Acceptera rädslan och smärtan. Låta den få vara där. Det måste någonstans vara värt det, att göra saker, trots omständigheterna. Man måste vara modig. Man måste våga att släppa taget och sluta kämpa emot det obehagliga.

Jag kan inte säga att jag är en expert på detta. Men jag jobbar på det. Nu i veckan tog jag till exempel ett stort steg. Jag lät en vän köra mig i rullstolen, till ett café på stan. Det var första gången en kompis kört mig i rullstolen. Tidigare har det bara varit min pojkvän som tagit med mig på sådana små turer. Och jag måste erkänna att det faktiskt var lite nervöst! Man är så utsatt beroende av personen som hjälper en. Men det gick hur bra som helst, hon navigerade mig som en expert, och vi hade en supertrevlig fikastund! Jag är SÅ stolt över mig själv, för att jag vågade. Och så tacksam över min vän.

Framtiden ser ljus ut för min del och jag kommer troligtvis att bli frisk. Även om vägen dit är lång. Men jag vill inte bara leva i framtiden. Då hamnar livet på paus. Jag vill ju leva här och nu! Och då måste jag vara modig. Så gott jag kan, i alla fall.

 

 

 

10 reaktioner till “Man måste vara modig

 1. Vad bra att du kämpar på! Allt som känns för jäkligt och påverkar hur vi kan leva blir så mycket bättre med siktet inställt framåt…även om det dyker upp väg hinder emellanåt. Men det är toppen att du lever här och nu :).

  Gillad av 1 person

 2. Hej Amanda. Först av allt vill jag säga att din blogg har blivit livsviktigt för mig. Jag skulle gärna vilja premunera på den. Men vet inte hur man gör det. Är väldigt dålig på tekniken. Du kanske undrar varför din blogg blivit så livsviktigt för mig? Jo därför att jag har liknande problem. Men på ett annat sätt. Jag är 39 år och är författare och regissör fast bara på hobbynivå. Men jag lider av depression sedan min pappa tog livet av sig 2013 och bara en månad efter det dog min bästa vän i cancer. Jag drabbades också av social fobi vilket innebär att jag aldrig kan lämna min lägenhet på grund av min panik ångest. Jag lever ensam med min katt. Och pratar inte med någon någon gång. Varken i telefon eller ansikte mot ansikte. Bara i bloggen. I somras dog min hund. Så jag blev ännu sämre hon blev 18 år. En tax. Jag känner mig så tacksam för din blogg den inspirerar mig att skriva mera och att överleva i ångest och depression. Jag äter medecin mot min panikångest och depression. Och utan den skulle j a g vara totalt färdig. Jag hoppas du inte blev arg för att jag skrev till dig. Hoppas jag får premunera på din blogg mvh Kalles Tryckeri Markus Sixtenstam

  Gilla

  1. Hej Markus!
   Tack för att du delar med dig! Det är starkt gjort av dig och jag lider med dig och din historia.
   Jag blir väldigt tacksam och glad över att du uppskattar min blogg så mycket, och det inspirerar mig till att fortsätta skriva! Tack så hemskt mycket för din feedback, och självklart får du prenumerera på min blogg. Jag önskar dig all lycka till, fortsätt skriva och kämpa!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s